• Slider Image

Groepenkast vervangen

Groepenkast vervangen of uitbreiding?

een keuze waarin wij u graag adviseren.

Is uw woning van het bouwjaar vóór 1975 en is uw groepenkast nog niet herzien dan is het in veel gevallen raadzaam uw huidige groepenkast te vervangen en is in sommige gevallen zelfs noodzakelijk.

Gaat u beginnen aan een (grote) verbouwing in uw woning dan is herziening van de groepenkast belangrijk. Komt er een nieuwe keuken met grote verbruikers als een vaatwasser (tweede) oven, Combi-magnetron, Quooker of ander elektrisch warmwatertoestel dan is uitbreiding noodzakelijk. Aangezien uitbreiding op uw reeds bestaande (verouderde) groepenkast niet altijd mogelijk is zal vervanging noodzakelijk zijn.

Groepenkast vervangen volgens huidig geldende normen en richtlijnen, een veilig idee.

Wij plaatsen uitsluitend groepenkasten van het kwaliteitsmerk ABB-Hafonorm om onze kwaliteit te kunnen waarborgen. Als uit ons advies blijkt dat uitbreiding van uw bestaande groepenkast volstaat zal  gekeken worden naar wat voor producten er reeds bij u gemonteerd zit . Dit doen wij zodat de installatie zo uniform mogelijk blijft en mixen van fabrikanten tot een minimum beperkt.

Onze werkwijze

Ten eerste demonteren wij uw oude groepenkast op veilige wijze waarna deze door ons verantwoord zal worden afgevoerd. Uw nieuwe groepenkast zal door ons daarna worden gemonteerd naar de huidig geldende normen en richtlijnen. Zo is bijvoorbeeld een hoofdschakelaar sinds september 2005 al verplicht in elke groepenkast om in één handeling de gehele installatie spanningsloos te kunnen maken. Bij woonhuizen is het tegenwoordig ook verplicht dat bij het vervangen, uitbreiden of aanpassen van de groepenkast alle groepen worden beveiligd door een aardlekschakelaar.

Als de werkzaamheden door ons zijn afgerond plaatsen wij een sticker waar ons erkenningsnummer op vermeld staat. Met dit erkenningsnummer is het mogelijk een conformiteitsverklaring op te vragen indien u of uw verzekeraar hierom vraagt.

Hoeveel groepen?

Voor apparaten met een hogere aansluitwaarde dan 2000 Watt is een aparte groep vereist.
Onder deze apparaten vallen in de meeste gevallen onder anderen:

• een wasmachine
• een wasdroger
• een vaatwasser
• een heetwater toestel zoals quooker of close-in boiler.
• een bereidingstoestel zoals een bakoven, stoom-oven of combimagnetron.

• een inductiekookplaat t/m 7400 Watt achter een fornuisgroep.
• alsook een inductiekookplaat vanaf 7400 t/m 11.400 Watt, ook wel een (3-fase) kookgroep genoemd.

Wij zullen u ten alle tijden ook andere grootverbruikers zoals een terrasverwarmer, sauna, jacuzzi of laadpunt voor uw elektrische auto te beveiligen voor overstroom door een eigen installatie- of aardlekautomaat.

Onzeker of uw groepenkast wel aan de huidige normen voldoet?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op voor een groepenkast check!

groepenkast oud

Bij het vervangen van de groepenkast zijn wij verplicht te voldoen aan in ieder geval de volgende punten;

• De groepenkast dient te worden voorzien van een hoofdschakelaar.
• De groepenkast moet tevens voorzien zijn van minimaal 2 aardlekschakelaars.
• Geen onderscheid meer tussen “droge” en “natte” groepen.
• Er mogen maximaal 4 groepen worden beveilig door één aardlekschakelaar óf de som van de lekstromen mag niet tot ongewenste uitschakeling van de RCD resulteren (NEN1010:2020).
• Er passen maximaal 12 groepen in een standaard groepenkast maar dit is niet altijd wenselijk om een goede warmtehuishouding te kunnen waarborgen. U moet denken aan plaatsen van een PV-groep voor zonnepanelen of een EV-groep voor het laden van uw elektrische auto. In deze gevallen raden wij u aan om een dubbele kast te laten plaatsen waardoor de warmtehuishouding gewaarborgd en de groepenkast overzichtelijker.

Eventueel kunnen wij bij groepenkast vervanging of aanpassing uw nieuwe groepenkast voorzien van een tussenmeter, beltransformator en/of wcd.

Wij zijn aangesloten bij brancheorganisatie Techniek Nederland en erkend door stichting InstallQ. Bovendien bezit Markus Techniek zegelrecht voor het verzorgingsgebied van Stedin en Liander bedoeld om veilig te kunnen werken aan (huis)installaties, bijvoorbeeld voor het vervangen van de groepenkast of de hoofdschakelaar en is daarmee een bevestiging dat dit gebeurd door een InstallQ erkend elektrotechnische installateur.

Vraag vrijblijvend meer informatie middels email of contactformulier,

Wij informeren u graag naar de mogelijkheden.

Bij storing, voor inplannen van onderhoud of meer informatie.

Voor elektrotechnisch- loodgieters- en installatie-werkzaamheden, verwarming, ventilatie, netwerkbekabeling en smart-living kunt u bij ons terecht. Veelal kunnen wij u al inplannen binnen twee weken! Heeft u vragen of zou u graag een prijsopgave willen ontvangen? Druk op de contactknop voor meer informatie.