• Slider Image

Verlichting

Verlichting die Inspireert.

Bij Markus Techniek begrijpen we de impact van verlichting op onze levens, zowel in zakelijke als huiselijke omgevingen. Onze passie voor innovatie en kwaliteit komt tot uiting in ons uitgebreide aanbod van verlichtingsoplossingen. Ontdek hoe we met onze verlichtingstechnologie de sfeer kunnen verbeteren en uw ruimtes kunnen transformeren.

Waarom verlichting belangrijk is

Verlichting is veel meer dan alleen het verlichten van een ruimte; het bepaalt de stemming, beïnvloedt de productiviteit en draagt bij aan de esthetiek van uw omgeving. Hier zijn enkele redenen waarom verlichting van cruciaal belang is:

 1. Sfeercreatie: De juiste verlichting kan een warme, uitnodigende sfeer creëren in uw huis, restaurant, kantoor of winkel, waardoor mensen zich op hun gemak voelen en langer willen blijven.

 2. Energie-efficiëntie: Moderne verlichtingstechnologieën stellen u in staat om uw energieverbruik te verminderen en kosten te besparen, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van het licht.

 3. Productiviteit: In werkruimtes kan de juiste verlichting de productiviteit verbeteren en het welzijn van medewerkers bevorderen.

 

Lichtsturing

Protocollen en technieken voor Verfijnde Lichtsturing:

 1. KNX (Konnex): KNX is een open standaardprotocol dat wereldwijd wordt erkend voor gebouwautomatisering. Het biedt een uniforme taal voor communicatie, waardoor systemintegrators en ontwerpers verlichting op een gestandaardiseerde en interoperabele wijze kunnen integreren.

 2. DALI (Digital Addressable Lighting Interface): DALI is een gestandaardiseerd protocol dat fijnmazige controle biedt over individuele lampen. Systemintegrators en ontwerpers kunnen met DALI energie-efficiënte en flexibele lichtscènes creëren in zowel commerciële als residentiële toepassingen.

 3. DALI-2: Als doorontwikkeling van DALI, biedt DALI-2 verbeterde interoperabiliteit en functionaliteit. Het gestandaardiseerde raamwerk maakt het eenvoudiger om verschillende apparaten naadloos te integreren en geavanceerde lichtsturing te implementeren.

 4. w-DALI (Wireless DALI): w-DALI voegt draadloze connectiviteit toe aan het DALI-protocol. Deze technologie maakt het mogelijk om flexibele en aanpasbare lichtregelingen te implementeren zonder de beperkingen van bedrading.

 5. eNet: eNet is een draadloos gebouwautomatiseringssysteem dat geschikt is voor diverse toepassingen, waaronder lichtsturing. Het bidirectionele communicatiesysteem biedt gebruikers niet alleen controle over verlichting, maar ook realtime feedback.

 6. Casambi: Casambi is een draadloos lichtbesturingssysteem dat gebruikmaakt van Bluetooth Low Energy (BLE). Ontwerpers van het lichtsysteem kunnen met Casambi dynamische en gepersonaliseerde lichtscènes creëren, wat resulteert in een adaptieve en boeiende gebruikerservaring.

 7. IZI-link: IZI-link is een innovatieve oplossing met name geschikt bij renovatie om bestaande elektrische bedrading om te zetten in een digitale communicatieverbinding. U kunt met baanbrekende IZI-link technologie elk IZI-link-armatuur afzonderlijk voeden, besturen, monitoren en configureren over bestaande bedrading.

 

Onze verlichtingsdiensten

Bij Markus Techniek bieden we een breed scala aan verlichtingsdiensten om aan uw unieke behoeften te voldoen:

 1. Verlichtingsontwerp en Advies: Onze experts staan klaar om met u samen te werken en een verlichtingsplan te ontwikkelen dat perfect past bij uw doelen en ruimte. Of u nu op zoek bent naar sfeervolle binnenverlichting, buitenverlichting voor uw tuin, of zakelijke verlichtingsoplossingen, wij kunnen een op maat gemaakt plan creëren.

 2. Installatie van Verlichting: Ons toegewijde team van installateurs zorgt voor een professionele en efficiënte installatie van uw verlichting, met minimaal ongemak voor uw activiteiten.

 3. Onderhoud en Upgrades: Verlichting vereist periodiek onderhoud en kan profiteren van upgrades om bij te blijven met nieuwe technologieën. Wij bieden deze services om ervoor te zorgen dat uw verlichting altijd optimaal presteert.

 4. Energie-efficiënte Oplossingen: Als u op zoek bent naar milieuvriendelijke en kostenbesparende verlichtingsoplossingen, kunnen we u adviseren en helpen bij de implementatie van LED-verlichting en andere energiezuinige technologieën.

 

Onze belofte

Bij Markus Techniek streven we ernaar om verlichtingsoplossingen te bieden die niet alleen functioneel zijn, maar ook inspirerend en esthetisch aantrekkelijk. We gebruiken hoogwaardige materialen en volgen de nieuwste trends in de verlichtingsindustrie om ervoor te zorgen dat uw ruimtes er op hun best uitzien en aanvoelen.

Of u nu een huiselijke sfeer wilt creëren, uw kantoor wilt transformeren met moderne zakelijke verlichting, of op zoek bent naar aangepaste oplossingen, Markus Techniek heeft de kennis en ervaring om uw visie te realiseren.

Ontdek de kracht van innovatieve verlichting bij Markus Techniek. Neem contact met ons op voor een op maat gemaakte verlichtingsoplossing die past bij uw behoeften en uw omgeving verrijkt met licht en sfeer.

 

Welke lamp?

KleurtemperatuurElke toepassing vraagt om een andere lichtbron. Denk hierbij aan het uitlichten van etalages met kleding waarbij het volledige kleurenspectrum gewenst is. Hoewel een volledig kleurenspectrum nodig is om kleuren zo echt mogelijk over te laten komen zijn er ook toepassingen waarbij juist het accentueren van kleuren gewenst is.

 

LED-verlichting en lichtkleur

Lichtkleur wordt aangeduid door middel van Kelvin, vaak afgekort met de letter “K”. Hoe hoger het getal, des te kouder en blauwer het licht is. De meest voorkomende standaard kleuren zijn:

lichtkleur

1800K: ultra-flame
2200K: flame-wit
2700K: extra warm-wit
3000K: warm-wit
4000K: neutraal-wit
6500K: koud-wit (daglicht-wit)

led filamentFilament lampen

Een mooie ontwikkeling zijn led kooldraadlampen, zogenaamde filament lampen. Deze filament lampen zijn beschikbaar in de klassieke vormen e14 en e27 en worden ook wel retrofit genoemd. De filament lamp is een energiezuinige LED kooldraadlamp met lichtelijk goudgeel glas dat zorgt voor een warme authentiek uitstraling.

Ongetwijfeld dat de uitvinder van de kooldraadlamp (Thomas Edison) onder de indruk zou zijn geweest van deze mooie en tevens energiezuinige opvolger van zijn uitvinding in 1879. De klassieke kooldraden zijn inmiddels vervangen voor LED varianten die veelal ook dimbaar zijn. Hierdoor verliest de lamp niet aan charme en is hij ook nog eens energiezuinig. Dit is een lamp voor iemand die van sfeer houdt in het huis.

 

LED lichtbronnen knippervrij dimmen.

In tegenstelling tot conventionele dimmers die op basis van fase-aansnijding of fase-afsnijding de lichtsterkte van aangesloten verlichting dimmen is bijvoorbeeld 1-10v of PWM een stabieler en betrouwbaarder alternatief. Zo kun je met een fase aan- of afsnijdingsdimmer vaak de lamp maar tot 30% terugdimmen, met 1-10V, Dali of PWM en met een juist op elkaar afgestemde lichtbron en dimmer lukt dat tot wel 0%, knippervrij en energie-efficiënt. Bedraad of draadloos, de mogelijkheden zijn legio. 

CRI, Ra, kleurweergave-index.

De kleurweergave-index (CRI of Ra) is een maat die aangeeft hoe nauwkeurig de kleuren worden weergegeven in vergelijking tot de kleurweergave van het daglicht. Met deze CRI (of Ra) waarde wordt aangegeven hoe nauwkeurig de kleuren van verlichte objecten weergegeven worden.  Hoe dichter de waarde in de buurt van 100 ligt, hoe dichter de weergave komt bij natuurlijk (zon)licht (of gloei of halogeen) zodat objecten er natuurlijk uitzien.

CRI waarde

RaCRIVoorbeeld
95-100Uitstekende kleurweergaveMusea, galerijen, grafische industrie, modewinkels, boetieks,
hotels
90-94Zeer goede kleurweergaveLuxe winkels, luxe woningen
80-89Goede kleurweergaveKantoren, de meeste winkels, vervoersknooppunten, vrije tijd
70-79Matige kleurweergaveMagazijnen, voorzieningen, woningen buiten
<70Slechte kleurweergaveSnelwegen, garages

Besparen

LED-verlichting is de toekomst van verlichtingstechnologie en het wordt steeds populairder vanwege de vele voordelen die het biedt. LED-verlichting is energiezuinig, duurzaam en heeft een lange levensduur. Het biedt niet alleen een milieuvriendelijke en kostenbesparende oplossing, maar het kan ook de sfeer in uw ruimte verbeteren door middel van kleurrijke en aanpasbare lichteffecten.

Bij Markus Techniek bieden we een uitgebreide selectie LED-verlichtingsoplossingen voor diverse toepassingen, zoals binnen- en buitenverlichting, kantoorverlichting, industriële LED-verlichting en nog veel meer. Onze LED-verlichtingsproducten zijn van de hoogste kwaliteit en voldoen aan de hoogste normen voor energie-efficiëntie en duurzaamheid.

Onze deskundige technici helpen u graag bij het kiezen van de beste LED-verlichtingsoplossingen voor uw specifieke behoeften. Of u nu op zoek bent naar een oplossing voor uw thuiskantoor of uw hele bedrijfspand wilt voorzien van energiezuinige verlichting, wij hebben de expertise en ervaring om u te helpen bij het nemen van de juiste beslissing.

Bovendien bieden we een uitstekende after-sales service en onderhoudsdiensten om ervoor te zorgen dat uw LED-verlichtingssysteem altijd optimaal presteert. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij u kunnen helpen bij het realiseren van uw verlichtingsdoelen met behulp van de nieuwste LED-technologieën.

Bij storing, voor inplannen van onderhoud of meer informatie.

Voor elektrotechnisch- loodgieters- en installatie-werkzaamheden, verwarming, ventilatie, verlichting, netwerkbekabeling en smart-living kunt u bij ons terecht. Veelal kunnen wij u al inplannen binnen twee weken! Heeft u vragen of zou u graag een prijsopgave willen ontvangen? Druk op de contactknop voor meer informatie.