• Slider Image

LED verlichtingstechniek

Welke lamp?

Niet elke (LED)lamp of lichtbron is hetzelfde. En waarom is de ene lichtbron duurder dan de ander? Vragen die u zichzelf vast wel eens gesteld heeft. Gebruikte grondstoffen en materialen bepalen grotendeels de mechanische kwaliteit en levensduur van de lichtbron maar òòk in sterke mate de kwaliteit van het uitgestraalde licht.

Kleurtemperatuur

Elke toepassing vraagt om een andere lichtbron. Denk hierbij aan het uitlichten van etalages met kleding waarbij het volledige kleurenspectrum gewenst is. Hoewel een volledig kleurenspectrum nodig is om kleuren zo echt mogelijk over te laten komen zijn er ook toepassingen waarbij juist het accentueren van kleuren gewenst is. Zo zal u op de vleeswaren afdeling van de supermarkt verlichting vinden die meer rood in het spectrum heeft. Zo  vind u daarentegen op de brood afdeling licht met meer geel in het spectrum. Accentueren van deze kleuren wordt gedaan om producten “aantrekkelijker” over- en de presentatie ten goede te laten komen.

Een mooie ontwikkeling zijn de nieuwe led kooldraadlampen, zogenaamde filament lampen. Deze filament lampen zijn beschikbaar in de klassieke vormen e14 en e27 en worden ook wel retrofit genoemd. De filament lamp is een energiezuinige LED kooldraadlamp met lichtelijk goudgeel glas dat zorgt voor een warme authentiek uitstraling. Ongetwijfeld dat de uitvinder van de kooldraadlamp (Thomas Edison) onder de indruk zou zijn geweest van deze mooie en tevens energiezuinige opvolger van zijn uitvinding in 1879. De klassieke kooldraden zijn inmiddels vervangen voor LED varianten die veelal ook dimbaar zijn. Hierdoor verliest de lamp niet aan charme en is hij ook nog eens energiezuinig. Dit is een lamp voor iemand die van sfeer houdt in het huis.

Lichtkleur

De lichtkleur wordt aangeduid door middel van Kelvin, vaak afgekort met de letter “K”. Hoe hoger het getal, des te kouder en blauwer het licht is. De meest voorkomende standaard kleuren zijn:

lichtkleur

1800K: ultra-flame
2200K: flame-wit
2700K: extra warm-wit
3000K: warm-wit
4000K: neutraal-wit
6500K: koud-wit (daglicht-wit)

LED lichtbronnen knippervrij dimmen met 1-10V, Dali of KNX.

In tegenstelling tot conventionele dimmers die op basis van fase-aansnijding of fase-afsnijding de lichtsterkte van aangesloten verlichting dimmen is bijvoorbeeld 1-10v een stabieler en betrouwbaarder altarnatief. Zo kun je met een fase aan- of afsnijdingsdimmer vaak de lamp maar tot 30% terugdimmen, met 1-10V lukt dat al tot 0%

Kanttekening bij installaties op basis van 1-10v, Dali of KNX er naast de benodigde 230v bedrading ook stuurspanningbedrading aangelegd dient te worden. In de praktijk betekent dit, zoals de NEN1010 dit voorschrijft, een gescheiden installatie van lichtnet en sturing wat hogere installatiekosten met zich mee brengt.

CRI, oftewel Color Rendering Index, ook wel RA-waarde genoemd.

De kleurweergave-index (CRI of Ra) is een maat die aangeeft hoe nauwkeurig de kleuren worden weergegeven in vergelijking tot de kleurweergave van het daglicht. Met deze CRI (of Ra) waarde wordt aangegeven hoe nauwkeurig de kleuren van verlichte objecten weergegeven worden.  Hoe dichter de waarde in de buurt van 100 ligt, hoe dichter de weergave komt bij natuurlijk (zon)licht (of gloei of halogeen) zodat objecten er natuurlijk uitzien.

CRI waarde CRI waarde tabel

In dit filmpje een duidelijke uitleg over Color Rendering Index (CRI) en de invloed daarvan op de kleurwaarneming van het menselijk oog. Helaas in het engels.

Bij storing, voor inplannen van onderhoud of meer informatie.

Voor elektrotechnisch- loodgieters- en installatie-werkzaamheden, verwarming, ventilatie, netwerkbekabeling en smart-living kunt u bij ons terecht. Veelal kunnen wij u al inplannen binnen twee weken! Heeft u vragen of zou u graag een prijsopgave willen ontvangen? Druk op de contactknop voor meer informatie.