• Slider Image

Ventilatie en WTW

Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Onderhoud van het mechanische ventilatiesysteem is echter niet iets waar je dagelijks aan denkt. De installatie doet immers gewoon zijn werk, 24 uur per dag, het gehele jaar door. Ook wanneer je er niets aan doet. Toch is goed onderhoud van het mechanisch ventilatiesysteem essentieel. Niet alleen voor de levensduur en werking van het systeem, maar ook voor de gezondheid van u en uw gezin.

Onderhoud

Een goed onderhouden ventilatiesysteem draagt bij aan een gezond binnenklimaat. Mechanische ventilatiesystemen zorgen continu voor voldoende luchtcirculatie en houden het vochtpercentage in balans. Zeker bij huizen die na 1970 zijn gebouwd is dit van groot belang, aangezien deze goed geïsoleerd zijn. Zonder goede mechanische ventilatie kunnen op diverse plekken in huis schimmels, bacteriën en vieze geurtjes ontstaan. Dit is niet alleen hinderlijk, maar verhoogt ook de kans op gezondheidsproblemen. Wij adviseren om minstens één maal in de vier jaar het ventilatiesysteem te laten onderhouden en de kanalen te reinigen. Bij Warmteterugwinning adviseren we hierbij om minimaal jaarlijks de filters te vervangen.

De lucht die via ventilatieventielen wordt afgezogen kan dus naast stof ook vocht, schimmels en bacteriën bevatten. Na verloop van tijd kunnen die zich ophopen in de filters, ventielen en kanalen. Daardoor neemt de capaciteit van het ventilatiesysteem af waardoor er minder verse lucht de woning binnenkomt.

Een slecht onderhouden ventilatiesysteem kan leiden tot klachten als problemen met de luchtwegen, slecht slapen, hoestbuien, hoofdpijn, misselijkheid en versterkt allergieën.

Energieverbruik

De ventilator die de lucht in beweging brengt verbruikt continu stroom. Moderne ventilatiesystemen zijn uitgerust met energiezuinige gelijkstroom-motor. Wanneer er geen onderhoud wordt gepleegd zal het systeem door vervuiling en slijtage steeds harder moeten werken om de lucht te verplaatsen. Het stroomverbruik kan daardoor al snel toenemen. Ook kan het geluidsniveau toenemen: de ventilator kan meer bijgeluiden gaan maken door vervuiling en onbalans.

Ventilatie in de praktijk

Uit onderzoek is gebleken dat de mechanische ventilatie in ruim de helft van de woningen in Nederland niet op orde is. De lucht in die huizen voldoet niet aan de wettelijke eisen die zijn gesteld. Veelal is dit op te lossen met reiniging, vervanging en regelmatig onderhoud en correct gebruik van het systeem.

De mechanische ventilatieboxen die wij plaatsen zijn standaard uitgerust met een vochtsensor. Deze ventilatiebox toert automatisch op bij een verhoogd vochtgehalte in huis zoals bij koken en douchen. Zo heeft u er geen omkijken naar en blijft de vochtbalans in de woning ideaal in balans.

De door ons geplaatste boxen hebben ook de mogelijkheid tot het koppelen en bijplaatsen van een draadloos bediendeel. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om naast de bediening in de keuken, een draadloze bediening in de badkamer bij te plaatsen.
Tevens is het mogelijk om een CO2-sensor te koppelen in bijvoorbeeld slaapvertrekken om tot een volledig automatisch ventilatiesysteem te komen voor nog meer comfort en gemak en nog meer elektriciteit te besparen.

Is je mechanische ventilatie nog uitgerust met een ventilator op wisselstroom? Overweeg tijdens het onderhoud een moderne ventilator op gelijkstroom. De kosten voor aanschaf en installatie heb je binnen enkele jaren terugverdiend, daarna bespaar je jaarlijks fors op elektriciteitsverbruik.

Laat u informeren naar de mogelijkheden, wij staan u graag te woord.

Bij storing, voor inplannen van onderhoud of meer informatie.

Voor elektrotechnische- loodgieters- en installatie-werkzaamheden, verwarming, ventilatie, verlichting, netwerkbekabeling en smart-living kunt u bij ons terecht. Veelal kunnen wij u al inplannen binnen twee weken! Heeft u vragen of zou u graag een prijsopgave willen ontvangen? Druk op de contactknop voor meer informatie.